Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.09.2009 17:57 - БСП: "Поразяващата уста" Дянков нанася "вреди за милиони"
Автор: desperadomikaela Категория: Политика   
Прочетен: 549 Коментари: 0 Гласове:
0



Скокът на акцизите ще оскъпи живота, а кабинетът замразява пенсии и доходи
Таня Петкова

1 Септември 2009

След първия си месец в опозиция БСП обвини ГЕРБ в "липса на управленска визия" и отново предупреди, че замразяването на пенсиите и заплатите ще е "голяма грешка", особено след повишението на акцизите на горивата.

След заседанието на Изпълнителното бюро във вторник секретарят на БСП Антон Кутев заяви, че вицепремиерът и министър на финансите Симеон Дянков е "човек с поразяваща уста", но "без коефициент на полезно действие". Така Кутев коментира изявлението на Дянков за евентуално закриване на държавните агенции, които да минат към ресорните министерства.

Като посочи, че изказванията на Дянков вече "придобиват размер на природно бедствие" и с тях той "нанася вреди на страната за милиони левове", Кутев отбеляза, че в ГЕРБ "всеки говори каквото му хрумне и така се създава абсолютен хаос".

"Ще откриваме агенция по храните или ще затваряме агенциите, ще издигаме ролята на ДАНС или ще я затваряме?", попита риторично той. После призова финансовия министър да внесе за актуализация държавния бюджет, каквито намерения ГЕРБ заявиха преди изборите.

Говорителят на БСП Корнелия Нинова изтъкна, че според БСП най-важният приоритет в условията на криза е да се "запазят работните места и доходите на българите".

"Оправданието, че поради дефлацията сега доходите на хората им позволяват да имат същата покупателна способност, в момента работи, но това няма да е така от началото на следващата година, когато ще бъдат увеличени акцизите на горивата, от което следва и поскъпване на много стоки", посочи тя.

От 1 януари заради вдигането на акцизите ще имаме увеличени цени и замразени доходи, каза Нинова.

В същото време, добави тя, управляващите не предлагат реални компенсации за това, че от 1 януари до средата на следващата година хората ще могат да купуват по-малко и ще усетят още по-осезаемо кризата.

В БСП смятат още, че правителството прави прогнози за увеличаване на безработицата с над 11%, но не предлага никаква програма за запазване работните места.

Нинова разкритикува и работата на управляващите в Народното събрание. "Няма реална законодателна програма, в същото време се харчат пари, за да се свикват депутатите от провинцията на заседания от по 30 минути", каза тя.

"Парламентарен контрол не се осъществява. Внесли сме около10 въпроса, които са актуални и касаят икономически и социални въпроси, които вълнуват хората. Тези въпроси са отклонени и в петък станахме свидетели на една пародия на парламентарен контрол", допълни Нинова.

По-рано председателят на НС Цецка Цачева обаче коментира, че парламентът работи "ефективно", особено в комисиите, и че от август досега МС е внесъл пет поправки на вече съществуващи закони. Отделно от това от ГЕРБ и десницата са внесени още около десетина законопроекта, които също са предвижени към зала.

Цачева дори смята, че "темпото и обемът на законопроектите" на правителството на Бойко Борисов са "по-бързи и обширни" в сравнение с кабинета на Сергей Станишев, когато "два, месеца не са били внесени нови законопроекти".

"Удовлетворени сме от внесените законопроекти и като качество и от високия професионализъм при изработването им в МС", заключи Цачева.

mediapool.bg

 




Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: desperadomikaela
Категория: Тя и той
Прочетен: 165680
Постинги: 87
Коментари: 493
Гласове: 837
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031